person opening palms close up photo person opening palms close up photo

Silversplints: niet zonder nadelen, wel stijlvol

Vroeger, toen we nog kind waren, dachten we eigenlijk dat het een soort sieraad was, zo’n Silversplint. Het ziet er immers super cool chique uit en is gemaakt van zilver, wat natuurlijk ook iets positiefs doet voor de look. Toch zullen de mensen die het dragen er zelf wat minder blij mee zijn, zo weten we nu. Het zijn namelijk zij met gewrichtsproblemen, die een dergelijk ‘gevaarte’ om hun handen dragen.

Vandaag vertellen we je graag wat een Silversplint nou eigenlijk is, welke mensen het dragen en wat precies voordelig aan is. Aan de andere kant zullen we ook mogelijke nadelen bespreken. Niet zo zeer omdat we je willen afraden te gebruiken, maar omdat het echt niet altijd zo prettig is

Disclaimer: deze blog is niet geschreven vanuit een medisch onderlegde kennis. Bespreek altijd de mogelijkheden van een Silversplint met je behandelend arts. Gebruik geen informatie uit dit artikel om ‘zelf aan de haal’ te gaan met een Silversplint.

Wat is een Silversplint?

Een silversplint is een speciaal hulpmiddel, gemaakt van zilver of een zilverlegering, dat wordt gebruikt om gewrichten te ondersteunen en stabiliseren. Het wordt vaak voorgeschreven bij aandoeningen zoals artritis of hypermobiliteit, waarbij gewrichten overbeweeglijk zijn of snel ontwrichten. De silversplint helpt om pijn te verminderen en de functie van het gewricht te verbeteren door het in de juiste positie te houden. Omdat ze op maat worden gemaakt, zitten ze comfortabel en zien ze er vaak sierlijk uit, waardoor ze er meer als sieraden dan medische hulpmiddelen uitzien.

Waarom zilver?

Dat het is gemaakt van zilver, is geen toeval. Sterker nog, daar zijn hele onderzoeken aan vooraf gegaan. Een aantal van de meestvoorkomende redenen waarom er voor wordt gekozen voor zilver, zijn:

  • Hypoallergeen
    Zilver is veilig voor de huid en veroorzaakt zelden allergische reacties, wat het een geschikte keuze maakt voor langdurig huidcontact.
  • Maatwerk en vormbaarheid
    Het materiaal is relatief gemakkelijk te vormen, waardoor het ideaal is voor het maken van op maat gemaakte splints. Ze passen nauwkeurig en zijn, voor zover je dat zou kunnen zeggen, tamelijk comfortabel.
  • Corrosiebestendigheid
    Zilver roest niet, wat betekent dat de splint langdurig mee kan gaan. Het is bijvoorbeeld logisch dat een mens zweet of op een andere manier vocht op zijn of haar handen krijgt en daarbij wil je niet dat het direct problemen oplevert.
  • Sterkte en duurzaamheid
    In de trant van het punt hierboven: zilver is een sterk en duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen slijtage, wat belangrijk is voor een hulpmiddel dat regelmatig wordt gebruikt.
  • Esthetiek
    Laten we eerlijk zijn, het valt op, als je iets aan je handen draagt. Gelukkig ziet zilver er aantrekkelijk uit en is het dus bijna alsof de mensen met een splint een sierraad dragen. Niet gek dus, dat wij dat als kind dachten.

Niets in de medische wetenschap is zonder reden, mensen! Wees je ervan bewust dat het niet voor niets is dat er personen zijn met medische problemen die silversplints dragen. Het is werkelijk waar een mooie uitvinding, denken wij.

Zitten er nadelen aan Silversplints?

Hoewel silversplints veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Tenminste, dat is waarschijnlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar lees ze toch maar even voor!

#1 Kosten

Silversplints zijn vaak duurder dan splints van andere materialen, zoals plastic of textiel. Dit komt door de kostprijs van het zilver zelf en de maatwerkproductie. De hoge kosten kunnen een belemmering vormen voor mensen die afhankelijk zijn van zorgverzekeringen die mogelijk niet de volledige kosten dekken. Of de kosten overigens worden gedekt is afhankelijk van wie, wat en wanneer voorschrijft. Het is handig om bij een consult bij de arts hierover te informeren. Informeren bij je zorgverzekering, is natuurlijk ook altijd een goed idee.

#2 Geen oplossing voor het probleem

Mensen die silversplints dragen, dragen het niet zomaar. Nee, zij kampen met chronische klachten als gevolg van bijvoorbeeld artrose, Danlos syndroom reuma of CANS (RSI). Een silversplints wordt ingezet om de klachten te verlichten, maar het probleem zelf? Dat is natuurlijk niet weg. Sterker nog, voor sommige aandoeningen is er (nog) geen medische oplossing bedacht, waardoor het helemaal verdwijnt. Denk daarom niet dat het een of ander wonderlijk middel is.

#3 Beperkingen in flexibiliteit

Silversplints zijn stijf en bieden daardoor minder flexibiliteit dan splints van zachtere materialen. Voor sommige gebruikers kan dit een nadeel zijn, vooral als een bepaalde mate van bewegingsvrijheid gewenst is in het gewricht dat ondersteund wordt.

#4 Beschikbaarheid en aanpassing

Een silversplint aanpassen, dan kan niet zomaar. Het is een specialistische manier van werken, waar veel deskundigheid bij gepaard gaat. Het zal daarom zeker wat voeten in aarde kennen om het goed te krijgen. Mocht je het willen aanpassen, omdat het net niet helemaal goed werkt, dan zal je ook daarbij weer weer terug naar de medisch specialist worden. Zo kan je tijden en tijdenlang bezig zijn met een silversplint, terwijl andere hulpmiddelen toch wat gemakkelijker zijn.

Conclusie

Silversplints zijn een effectieve (en esthetisch aantrekkelijke) oplossing voor het ondersteunen van gewrichten bij aandoeningen zoals artritis en hypermobiliteit. Hoewel ze duurder en zwaarder kunnen zijn dan alternatieven, bieden ze duurzaamheid, maatwerk en een sierlijke uitstraling. Toch vereisen ze regelmatig onderhoud en kunnen ze soms best in kosten oplopen. Voor wie op zoek is naar een comfortabele, langdurige oplossing die er ook nog eens goed uitziet, zijn silversplints een uitstekende keuze, mits mogelijke nadelen in overweging worden genomen.