bread with egg on white ceramic plate bread with egg on white ceramic plate

Hoe werkt een eierkoker?

Je leest het goed: een eierkoker. Dat is inderdaad wat anders dan een eierwekker, maar dat wist je waarschijnlijk wel. Maar goed, zo geïntrigeerd als bent, wil je eigenlijk wel weten hoe zo’n ding werkt. Als het namelijk echt zo voordelig is als wordt gezegd, dan wil je er misschien zelf ook wel eentje aanschaffen.

Goed, in deze blog vertellen we je graag hoe een eierkoker werkt. Ook zullen we van allerlei andere zaken over een eierkoker vertellen, zodat jij kan overwegen er eentje aan te schaffen. Let wel dat we niet het doel hebben om dit apparaat je aan te smeren. Sterker, we zullen er niet warmer of kouder van worden als je dat wel doet.

Wat is een eierkoker?

Een eierkoker is een compact keukenapparaat ontworpen om eieren te koken tot de perfecte consistentie. Of je nu van zachtgekookte, medium, of hardgekookte eieren houdt, het apparaat kan het allemaal voor je doen. Het apparaat doet al het werk voor je, van het verwarmen van het water tot het bepalen van de kooktijd. Het enige dat jij hoeft te doen is het toevoegen van water en het instellen van de juiste stand. Er is geen gedoe meer met het gestuntel van kapotte eieren en het gokken van de perfecte kooktijd. Nee, je wil na het gebruik van een eierkoker waarschijnlijk nooit meer anders.

De magie van stoom

Het geheim achter de werking van de eierkoker? Stoom! In plaats van eieren in een pot met kokend water onder te dompelen, gebruikt de eierkoker stoom om ze te koken. Dit heeft een aantal voordelen:

  1. Constante temperatuur
    De stoom verspreidt de warmte gelijkmatig rondom de eieren, wat zorgt voor een consistente kookervaring.
  2. Efficiëntie
    Omdat de stoom direct op de eieren inwerkt, kookt de eierkoker ze vaak sneller dan traditionele methoden.
  3. Geen gedoe
    Je hoeft niet op te letten of het water overkookt of dat de eieren breken.

Overigens is het wel zo dat het water in het apparaat aan de kook wordt gebracht, maar het stoom van het water zorgt ervoor dat de eieren gelijkmatig koken. Hoe je zo’n eierkoker dan precies moet gebruiken, vertellen we je graag in het volgende hoofdstuk.

Hoe werkt een eierkoker?

Een typische eierkoker kent een aantal basisonderdelen. Allereerst de eierhouder. Dit is een rek of een soort mandje waarin de eieren zitten tijdens het koken. Dit zorgt ervoor dat het stoom gelijkmatig rondom de eieren circuleert. Het stoom komt uit het waterreservoir, waar het water door verwarmingselementen wordt opgewarmd en al heel snel aan de kook wordt gebracht. De deksel is verder essentieel om het stoom binnen te houden en warmteverlies te voorkomen. Met deze elementen aanwezig kan je het proces van koken starten!

Het proces

Het gebruik van een eierkoker is een fluitje van een cent:

  1. Apparaat inschakelen
    Een eierkoker werkt op elektriciteit. Stop de stekker in het stopcontact en
  2. Vul het waterreservoir
    Voeg de juiste hoeveelheid water toe, afhankelijk van hoe je je eieren wilt hebben. Vaak wordt dit aangegeven met markeringen op de koker of in de gebruiksaanwijzing.
  3. Prik een gaatje
    Veel eierkokers worden geleverd met een klein gaatjesprikapparaat. Dit is geen martelwerktuig, maar een handige manier om een klein gaatje in de bovenkant van elk ei te prikken. Dit helpt om de druk in het ei te reguleren en voorkomt barsten. Bovendien zorgt het ervoor dat de eiren mooi ‘rond’ koken én dat je het ei makkelijk kan bellen.
  4. Plaats de eieren
    Zet de eieren in de eierhouder en plaats deze in de koker.
  5. Deksel erop en aanzetten
    Plaats het deksel op de koker, zet het apparaat aan en laat de magie beginnen.
  6. Wachten op de piep
    De meeste eierkokers hebben een ingebouwde timer of automatische uitschakelfunctie. Zodra de eieren klaar zijn, hoor je een piepje of schakelt het apparaat meestal vanzelf uit.

Waar koop ik een eierkoker

Wij zouden zeggen, in dit geval is het internet je beste vriend. Er zijn talloze aanbieders van eierkokers en omdat alle specificaties zichtbaar zijn, kan je ze gemakkelijk naast elkaar zetten. In de winkel kan je alleen maar de eierkokers vergelijken die daar zijn of je moet telkens onthouden wat die ene specifieke eierkoker nou aantrekkelijk maakt, voordat je naar de andere winkel vertrekt.

En wat mag dat dan kosten, horen we je denken? Nou:

  • Toegankelijke eierkokers
    Mocht je een eierkoker willen proberen, dan kan je in ieder geval denken aan een bedrag rond de €20,-
  • Middenmoot
    De meer fancy eierkokers van een net wat hogere kwaliteit, zullen een veelvoud kosten van de goedkopere. €60,- zou ons niet verbazen
  • High end eierkoker
    We weten niet precies wat deze eierkokers zo speciaal maakt, maar er zijn apparaten van honderden euro’s. Wellicht interessant als je een horeca zaak hebt.

Denk jij dat je een eierkoker zal aanschaffen?

Conclusie

Met een eierkoker ben je verzekerd van consistentie en gemak. Of je nu je ochtend begint met een zachtgekookt eitje of een partij hardgekookte eieren voorbereidt voor een picknick, een eierkoker doet het werk zonder gedoe. Bovendien geldt, wie wil er nu niet een beetje high-tech voelen in de keuken? Het enige wat je nog hoeft te doen, is genieten van je perfect gekookte eieren. Bon appétit!