Russian blue cat wearing yellow sunglasses Russian blue cat wearing yellow sunglasses

Hoe vaak plast een kat?

Katten zijn fascinerende wezens. Ze hebben een vrij mysterieuze uitstraling, een eigenzinnig kraakte en een eigen set gedragsregels die ons, hun menselijke metgezellen, soms behoorlijk in verwarring kunnen brengen. Het is een dier met negen levens en soms lijkt dat inderdaad zo te zijn. Een kat springt van hoogtes waar je u tegen zegt en landt nog altijd op vier pootjes. Wauw, wauw, wauw, wát een dier.

Maar goed, nog eventjes over dat gedrag, iets wat ons ook altijd fascineert is het plasgedrag van deze diertjes. Want, hoe vaak plast een kat eigenlijk? En wat als een kat vaker dan je denkt normaal te zijn, de plasbak op zoekt? We vertellen je alles over het plasgedrag van deze kleine wezentjes in deze blog. Lees je gauw verder?

Wat is normaal?

Net zoals niet ieder mens even veel plast op een dag, zullen niet alle katten dat ook niet doen. Echter kunnen we het wel hebben over gemiddeldes en dat zullen we dan ook doen.

Gemiddeld past een gezonde kat ongeveer één tot twee keer (en soms drie keer) op een dag. Er zijn verschillende factoren die van nature variatie zullen aanbrengen. Denk hierbij aan:

  • leeftijd
  • dieet
  • hydratatie
  • algemene gezondheid

Een kat die veel navoer eet, zal bijvoorbeeld eerder richting die drie plasjes per dag gaan. Katten die voornamelijk doorvoer eten, kunnen minder vaak plassen omdat er geen vocht in hun voeding zitten. Hetzelfde geldt voor oudere katten, die misschien wat vaker moeten plassen vanwege leeftijdsgerelateerde veranderingen.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Nu je weet wat gangbaar is, is het belangrijk om te weten wanneer je je zorgen moet maken. Dat doe je misschien al wel en daarom heb je ook deze blog aangeklikt. In elk geval kan het vaker of minder vaak plassen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Hier zijn een paar signalen om op te letten:

  • Veranderingen in frequentie
    Plast je kat vaak, maar steeds heel weinig, dan kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem. Zo kan het zijn dat hij een blaasontsteking heeft en bijvoorbeeld veel pijn ervaart bij het urineren. Plast je kat vaak minder dan eens per dag, dan kan het een teken zijn van uitdroging of een obstructie in de urinewegen.
  • Moeite met plassen
    Als je kat moeite lijkt te hebben met plassen, vaak naar de bak gaat zonder iets te doen, of als je bloed in de urine ziet, kan dit duiden op een urineweginfectie. Dit vereist onmiddellijk veterinaire aandacht. Een ‘normale’ hoeveelheid van plas in de bak is ongeveer een vuist van geklonterd grind.
  • Ongepaste plaslocaties
    Als je kat buiten de bak plast, kan dit gedragsmatig zijn, maar het kan ook een medische oorzaak hebben. Stress, blaasontsteking of zelfs gewrichtsproblemen waardoor de kat moeilijk de bak kan bereiken, kunnen hieraan ten grondslag liggen.

Hmm… Mocht je veel herkennen van het bovenstaande bij je kat, dan raden we je aan hulp te zoeken bij een professional.

Hoe kan je het plasgedrag monitoren?

Natuurlijk is het verstandig om je af en toe even te verdiepen in het plasgedrag van je kat. Bij een kind zou je dit ook gelijk opvallen, dus waarom zou je dit bij een huisdier niet doen? Anyway, het monitoren hoeft in principe geen hogere wiskunde te zijn. Als je je kat bijvoorbeeld ander voer geeft en ineens het plasgedrag verandert, dan kan dat daar natuurlijk mee te maken hebben.

Maar goed, monitoren dus. Allereerst is het belangrijk dat je de kattenbak schoonhoudt. Je kan aan de klonten goed zien hoe vaak en hoe veel je kat plast. Daarbij is ook het ook verstandig om te weten wat je kat qua vocht binnenkrijgt. Bedenk je dat er veel katten zijn die liever stromend water drinken en biedt sowieso voldoende plekken aan om vocht te kunnen nuttigen.

Tot slot vinden we het verstandig om regelmatig gezondheidscontroles uit te voeren. Dit helpt eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Een kat kan immers niet in mensentaal uiten dat er iets aan de hand is en met controles kan je hem voor zijn in problemen.

Hoeveel drinkt een kat?

Ja, als je wil weten hoe veel een kat plast, dan is het misschien ook wel handig om te weten hoeveel een kat drinkt. Over het algemeen drinkt een kat van 5 kg zo rond de 250 ml water per dag. Eet je kat alleen maar natvoer, dan is dat misschien wat minder. Een betere schatting is overigens het aanhouden van tussen de 40 en 60ml per kg lichaamsgewicht.

Pasproblemen oplossen

Stel je voor, je kat is kern gezond, maar toch gaat het steeds mis. In zo’n geval kan je een paar tips uitproberen om de situatie te verbeteren. Lees:

  1. Zorg ervoor dat de kattenbak groot genoeg is en op een rustige plek staat. Sommige katten geven de voorkeur aan een open bak, terwijl anderen liever een afgesloten ruimte hebben. Experimenteer om te zien wat je kat het prettigst vindt.
  2. Een gestreste kat plast vaker buiten de bak. Probeer de stressfactoren te identificeren en te verminderen. Dit kan variëren van het introduceren van nieuwe huisdieren tot veranderingen in de thuisomgeving.
  3. Soms kan een verandering in dieet helpen. Voedsel dat speciaal is samengesteld voor de gezondheid van de urinewegen kan problemen verminderen.

Proberen kan altijd, nietwaar?

Conclusie

Het begrijpen van het plasgedrag van je kat kan je helpen om ervoor te zorgen dat je harige vriend gezond en gelukkig blijft. Terwijl één tot twee keer per dag plassen normaal is, kan elke afwijking hiervan een teken zijn dat er iets mis is. Houd altijd een oogje in het zeil en wees vooral niet bang om je dierenarts te raadplegen als je je zorgen maakt.

Dus de volgende keer dat je je kat naar de kattenbak ziet gaan, kun je met een gerust hart denken: ‘Aha, alles is normaal!’ En als je kat je favoriete vloerkleed heeft uitgekozen als alternatieve plaslocatie, probeer het dan te zien met een vleugje humor. Het leven met een kat is nooit saai!