Zijn wij even blij dat België qua eet-cultuur in de afgelopen decennia zo is veranderd. Het betekent namelijk dat we tegenwoordig eten eten, dat van over de hele wereld komt. We consumeren bijvoorbeeld heerlijke sushi, vette hamburgers en de lekkerste pasta’s. Iets dat de afgelopen jaren eigenlijk pas echt wat populairder is geworden, is gnocchi.
In deze blog zullen we van alles over deze aardappelvormige pasta vertellen. Van informatie over de uitspraak tot een hoop andere feitjes over gnocchi, alles zal de revue passeren. We hopen dat je geïnspireerd raakt door deze informatie. Zo kan je vanavond misschien zelf al dit heerlijke gerechtje klaarmaken, of niet dan?
Wat is gnocchi?
First things first, we beginnen eerst maar even met een beknopte uitleg van wat gnocchi eigenlijk is. Wat heb je er immers aan dat je weet hoe je het moet uitspreken, terwijl je niet eens weet waar je overpraat. Maar goed, gnocchi komt van oorsprong uit Italië. Het zijn een soort kleine deegbolletjes die gemaakt worden van aardappelen en bloem. In eerste instantie worden ze gekookt in totdat ze boven komen drijven en daarna kan je het op verschillende manieren verwerken in gerechten.
Gnocchi heeft een bijzondere smaak, die niet iedereen zal kunnen waarderen. Overigens bestaan er meerdere varianten van deze pastasoort. Van oorsprong werd gnocchi namelijk gemaakt van tarwemeel en ei en pas later werd, uit nood, de gnocchi di patate gemaakt.
Soorten gnocchi
Nog even voordat we verder gaan naar de uitspraak van gnocchi: wist je dat er verschillende soorten zijn? Dit zijn
- gnocchi verdi: gnocchi is vermengd met groente, bijvoorbeeld spinazi
- gnocchi di farina: gnocchi van ei en meel
- gnocchi di patate: de gnocchi met aardappel en meel
- gnocchi alla romana: de ‘originele gnocchi’, gemaakt met griesmeel
Wauw, dat is toch wel even handig om te weten, nietwaar?
Hoe spreek je gnocchi uit?
Hoewel de meningen nog wel zijn verdeeld of gnocchi nu echt een pastasoort is of niet, kunnen we wel allemaal van mening zijn dat ‘gnocchi’ best moeilijk is om uit te spreken. Echter kunnen we vertellen dat:
gnocchi wordt uitgesproken als ‘njok-kie‘.
De ‘gn’ in het Italiaans wordt uitgesproken als je ‘ny’ in het Engelse woord ‘canyon’. De klemtoon ligt op de eerste lettergreep, ‘njoh’.
Nu we trouwens toch bezig zijn met de uitspraak, de betekenis van het woord maakt het misschien wel duidelijk waarom het zo’n moeilijke naam heeft. ‘Gnocchi’ is namelijk de meervoudsvariant van ‘gnocco’, wat ‘klont’ betekent. En, inderdaad, de pasta ziet er best wel uit als een hoop klontjes bij elkaar, nietwaar?
Hoe maak je gnocchi?
In principe kan je gnocchi gewoon in de supermarkt kopen. Echter zullen er ook veel mensen zijn die wel gelukkig worden van ‘zelf proberen’. Voor hen hebben we een uitleg gemaakt van hoe je gnocchi maakt. Lees:
Begin met het koken van de aardappelen tot ze zacht zijn, het liefst met schil eraan vast. Als ze gaar zijn, haal je de schil er vanaf om ze vervolgens te pureren en daarna te mixen met bloem. Je kneed het deeg totdat het een mooie gladde substantie heeft. Het deeg wordt vervolgens in lange slierten gerold, in kleine stukjes gesneden en in de vorm gewreven. Dit doe je door het balletje op een vork te drukken. Het is vervolgens belangrijk om de gnocchi niet te lang te koken – zodra ze boven komen drijven, zijn ze klaar.
De verhoudingen? Gebruik 1 kg kruimige aardappels en 300 gram bloem (en een snufje zout).
Tips
Het zal de eerste keren waarschijnlijk nog niet gelijk fantastisch gaan, dus daarom geven we je graag nog een aantal tips voor de bereidingen van gnocchi.
- Aardappelen
Voor het beste resultaat is het aan te raden om te kiezen voor kruimige aardappelen. - Kook in kleine porties
Voordat je de gnocchi gaat koken, is het handig om de kleine bolletjes even een paar minuten te laten liggen. Een kwartiertje moet voldoende zijn. Heb je even gewacht, dan wil je eigenlijk niet alles tegelijkertijd in de pan doen. Gebruik, om te voorkomen dat de balletjes te weinig ruimte hebben, verschillende porties. - Opbakken
Het is heerlijk om gnocchi nog even op te bakken in de pan, voordat je het gaat consumeren. Dat zorgt voor een lekker knapperig randje, wat bijvoorbeeld lekker is als je het serveert met wat losse groente en een stukje vlees. - Saus
Van een simpele tomatensaus tot een rijke kaassaus, in principe kan je gnocchi serveren met van alles. Voeg wat kruiden en parmezaanse kaas toe en je bent helemaal voorzien van een heerlijk maaltje.
Zo, nu kan je écht aan de slag en ervoor zorgen dat je van een heerlijke maaltijd kan genieten.
Conclusie
Gnocchi is een veelzijdig en heerlijk onderdeel van de Italiaanse keuken met een rijke geschiedenis. Of je nu een doorgewinterde kok bent of een beginner in de keuken, het maken en genieten van gnocchi kan een bevredigende ervaring zijn. Door de juiste uitspraak te leren, de verschillende soorten gnocchi te verkennen en enkele handige tips te volgen, kun je je gnocchi-ervaring naar een hoger niveau tillen. Of je nu kiest voor de klassieke aardappelgnocchi of een creatieve variant, dit Italiaanse gerecht blijft een favoriet voor veel mensen wereldwijd.