Wat kunnen wij er van genieten als de herfst, welke zich op den duur heeft gevormd naar de winter, weer de lente doet terugkeren. In plaats van de grauwe uitzichten, is de wereld langzaam aan het veranderen naar iets moois. Bloemen staan in bloei, er groeien weer groene blaadjes aan de bomen en ook andere plantsoorten zien er op hun ‘paasbest’ uit.
Eén van onze favoriete bomen, zo kan je wel stellen, is het kersenboompje. Met zijn delicate witte bloesem in het voorjaar en prachtige herstkleuren lijkt het de perfecte aanvulling voor elke tuin. Maar, zoals met alles in het leven, heeft ook de krentenboom zijn nadelen. In deze blog bespreken we de schaduwkant van deze populaire boom, zodat je goed geïnformeerd kan beslissen of de krentenboom echt de beste keuze is voor jouw tuin.
Wat kenmerkt de krentenboom?
De krentenboom, ook wel Amelanchier lamarckii genoemd, is een sierlijke struik of kleine boom die bekendstaat om zijn mooie witte bloesems in het voorjaar en kleurrijke bladeren in de herfst. In de zomer produceert hij eetbare bessen, die geliefd zijn bij vogels en soms ook door mensen worden geplukt. De krentenboom is verder winterhard en kan goed groeien in verschillende grondsoorten, maar hij houdt van een zonnige of halfschaduwrijke standplaats. Het is een populaire keuze in tuinen vanwege zijn veelzijdigheid en esthetische waarde gedurende het hele jaar.
Klinkt inderdaad als een boom die je graag wil hebben, al is het alleen maar om de prachtige looks van dit natuurlijke gegeven.
De nadelen op een rijtje
Maar goed, zoals we al zeiden, gaan we het in deze blog hebben over een aantal nadelen van de krentenboom. Want hoe graag je ‘m ook in je tuin wil zetten, het is niet zonder veel tijd, moeite en aandacht dat je zo’n boom plant. Dat ligt onder andere aan:
#1 Gevoeligheid voor ziektes
Hoewel de krentenboom over het algemeen een sterke plant is, is hij niet immuun voor ziektes. Zo heb je in het voorjaar het welbekende bacterievuur (Erwinia amylovora) welke er uiteindelijk toe kan leiden dat de boom doodgaat (overigens is het niet schadelijk voor mens en dier). Daarnaast heb je onder andere meeldauw. Meeldauw veroorzaakt een witte poederachtige laag op de bladeren veroorzaken, wat de boom er minder aantrekkelijk uit laat zien.
#2 Vallende vruchten
De krentenboom produceert in de zomer kleine bessen die geliefd zijn bij vogels, maar minder populair kunnen zijn bij tuinbezitters. Deze bessen vallen namelijk op de grond en kunnen een plakkerige, rommelige laag vormen. Als je de boom dicht bij een terras of pad plant, kan dit vervelende situaties opleveren, omdat je het overblijfsel van de kapotte vruchtjes overal kan terugvinden. Bovendien kunnen de gevallen bessen ook insecten aantrekken, wat niet iedereen op prijs stelt.
#3 Regelmatig snoeien
Hoewel de krentenboom over het algemeen een compacte vorm heeft, kan hij toch behoorlijk uit de kluiten groeien als hij niet goed wordt onderhouden. Regelmatig snoeien is dan ook noodzakelijk om de boom in goede vorm te houden en te voorkomen dat hij te groot wordt voor zijn ruimte. Dit kan een tijdrovende klus zijn, vooral als je meerdere krentenbomen in je tuin hebt. Voor mensen die liever een onderhoudsvrije tuin hebben, kan dit een groot nadeel zijn.
#4 Verhullende eigenschap
Mocht je het leuk vinden om een krentenboom als haag te gebruiken, dan moeten we je helaas teleurstellen. Althans, als je doel was om met de krentenboom een soort haag van privacy te creëren. De boom is namelijk vrij open en ook vrij laag aan de grond (1,50m) waardoor het niet die eigenschappen kan leveren. Misschien toch maar een andere dan?
#5 Korte bloeitijd
Wij, maar goed, wie zijn wij, vinden een krentenboom het allermooiste als deze in bloei staat. Helaas is de echte bloei met het witte bloesem maar van redelijk korte duurt. Ga er maar vanuit dat je ongeveer 10 maanden van het jaar een niet bloeiende boom in de tuin hebt staan. Dan is het ook nog zo dat de boom misschien wel winterhard is, maar niet wintervast. Dat betekent dat hij in de winter zijn bladeren verliest en er eigenlijk vrij ‘weinig’ van het boompje overblijft. Doe ons maar een struik of boom die wat langer in bloei staat!
Afgezien van alle voordelen, zoals winterhardheid, de makkelijke plaatsing, de mooie bloei, lekkere besjes en het sierlijke karakter, zijn er nadelen waar je rekening mee dient te houden. Lees je goed in, laat je informeren door een professioneel en bekijk of een krentenboom iets voor jou is!
Conclusie
De krentenboom heeft zeker zijn charmes, maar het is belangrijk om ook rekening te houden met de nadelen voordat je besluit er een aan te planten. Van zijn gevoeligheid voor ziektes tot zijn rommelige vruchten en invasieve wortels, er zijn verschillende factoren om te overwegen. Natuurlijk kunnen veel van deze nadelen worden beheerst met goed onderhoud en de juiste plaatsing, maar het is altijd goed om te weten waar je aan begint.
Ben je ondanks deze nadelen nog steeds verliefd op de krentenboom? Dan kun je ervoor zorgen dat je hem op de juiste manier plant en onderhoudt om de meeste problemen te voorkomen. Ennûh, bij twijfel nooit inhalen, hè?